Blog: de piaffe; een veelzijdige oefening
11 april 2023 

Blog: de piaffe; een veelzijdige oefening

De piaffe laat de koning of koningin naar buiten komen, die zich in elke pony en ieder paard schuilhoudt!

 De magische sleutel om elke pony en ieder paard (van iedere vorm, grootte en leeftijd) zowel mentaal als fysiek in balans te brengen is de piaffe. Het is een veelzijdige oefening, die als hij eenmaal bevestigd is in grondwerk, dé solide basis is voor het aanleren van andere oefeningen en het verfijnen en versteken van dan gangen. Daarnaast is het een oefening die het lichaamsbewustzijn, de coördinatie en de conditie van de spieren verbeterd. De piaffe laat bovendien goed de eigen manier van lichaamsgebruik en uitstraling van ieder dier als individu zien; hun eigen unieke zelf.

De unieke uitstraling van iedere paard tijdens het uitvoeren van hun unieke versie van de piaffe:


 

De reis naar de piaffe; stap voor stap.

Voor het kunnen uitvoeren van deze krachtige oefening is het belangrijk om de verschillende fases van dit leuke trainingsavontuur stap voor stap te doorlopen. Op deze manier kan het paard de piaffe met plezier en trots aan jouw als eigenaar laten zien. En onthoudt; iedere trainer en paard hebben hun een eigen leerwijze en maken hun reis op hun eigen tempo.

 

 

 Een krachtig fundament van verbinding, communicatie & vertrouwen.

Terwijl je bezig bent met het bouwen van een stevig fundament met de Human & Horse Methode voor je verdere reis, zal je met je paard zeker al magische momenten gaan beleven. Jullie zullen de oefeningen aanleren via een logische methode, op een speelse manier.  Jullie gaan elkaar uitdagen, elkaar beter leren kennen, jullie communicatie verfijnen en daardoor als combinatie nog verder naar elkaar toegroeien. En dat is nu net wat we willen bereiken toch? In connectie zijn met het magische (onzichtbare) lijntje.🥰 ✨Team work makes the dream work.✨

 

🧚Is deze oefening door iedereen  en met ieder paard en elke pony aan te leren?

Als je als trainer of toekomstig trainer droomt van de piaffe als eindresultaat en dit ook echt voelt en voor je ziet dan is het altijd mogelijk om dit te bereiken. De enige voorwaarde hiervoor is dat je bereidt moet zijn om alle stappen te doorlopen om een goede basis voor jouw en je paard te creëren, met alle spannende uitdagingen die hierbij horen. Tijdens het werken aan deze uitdagingen zul je een creatieve instelling ontwikkelen waardoor je als (toekomstig) trainer/instructeur ook nog beter in staat bent om maatwerk te leveren aan je eigen paard of de combinaties die je coacht.

Ieder paard en elke pony op de Academy heeft mij specifieke dingen geleerd over de piaffe en de aanleerfases. Dit heeft een schat aan informatie opgeleverd om jullie als (toekomstig) instructeur de verschillende wegen naar de piaffe te wijzen.

Sommige dieren hadden fysiek een uitdaging om deze oefening te leren en weer andere vonden het vooral mentaal ingewikkeld of moesten meer begeleiding krijgen bij hun coördinatie. Daarnaast krijgen we hier een schat aan waardevolle leermomenten met onze studenten die we ook weer voor jullie kunnen gebruiken.

Maar een ding is zeker,  ze zijn er allemaal van gegroeid 🥰

De weg naar de piaffe en de oefeningen die daarbij horen zorgen al voor meer spieropbouw, balans en teamwork.

Als het paard eenmaal de pasjes van de piaffe heeft aangeleerd, dit is het fijnst om te doen langs een (bak)rand zodat het paard meer kan ontspannen,  zal het door de jaren heen meer expressie en gemak krijgen in de oefening.  Dit doordat je je paard in de piaffe zal gaan uitdagen met verschillende combinaties zoals: in voltes met lengtebuiging, overgangen maken vanuit achterwaarts stap of draf of galop naar de piaffe en visa versa. Andere combinaties die je kunt maken zijn:


✨In zijgangen oefenen met piaffe overgangen

✨ Piaffe pirouette

✨ Piaffe afwisselen met andere power oefeningen zoals de schoolhalt, levade & terre a terre

✨ De stretch piaffe aanleren en hierin overgangen maken vanuit oprichting naar ontspanning

✨Met ruitergewicht of voor de menwagen

✨In vrijheid (zonder optoming of met neckrope)

✨ In het bos


                               

 

Voordelen van de piaffe:

🪄 De piaffe geeft je paard een fijne vorm voor de verzamelde oefeningen

🪄 De piaffe zorgt voor meer losgelatenheid en kracht

🪄Fijne voorbereiding op passage en de galoppirouette

🪄Je paard wordt trots en krijgt meer zelfhouding.

🪄 Je paard kan eventueel ruiter gewicht makkelijker dragen

Een aantal sleutels tot het starten van je piaffe reis:

🗝️ De basis onderdelen leren van de Human & Horse Methode  

🗝️ Oefen ook in de basis al regelmatig met achterwaarts gaan en overgangen maken

🗝️ Leer het paard op commando zijn achtervoetjes optillen en hoog houden

🗝️ Leer het paard het commando ‘stretch’ voor ontspanning en ‘mooi’ en ‘op’ voor aanspanning

🗝️ Werk met je paard aan de stretch en halt zodat het paard snapt hoe jij met stem, lichaamstaal intentie en/of een halve ophouding het gewicht op de achterbenen kan plaatsen.

🗝️ En het allerbelangrijkste, geniet van het avontuur!  


“Alles wat de moeite waard is kost tijd! Alleen als je zelf energie stopt in het leren begrijpen van het (leer) proces van je paard, kun je samen stap voor stap kunnen gaan genieten van jullie trainingsavonturen!”

 

Wil je ook jouw reis naar de piaffe plannen? Sluit je dan aan bij de Human & Horse Family in onze online community of tijdens een van onze opleiding op locatie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

               

Over de schrijver
Reactie plaatsen